Nemzetisegi Önkorm.

Szolgáltatóház

Bodza és Szeder Családi Napközi

Ravatalozó felújítása és átadása

Felújításra került a Ravatalozó épülete – A projekt várhatóan 2014. év márciusában folytatódik

Amikor családtagjaink közül, barátaink közül elvesztünk valakit, a fájdalmon túl mindig arra törekszünk, hogy méltó búcsút vehessünk tőle.

Az utolsó hely, ahol erre módunk és lehetőségünk nyílik, ahol még elköszönhetünk, a Ravatalozó épülete.

Ezért mindannyiunk számára kötelesség az, hogy ez a helyszín méltó is legyen arra, hogy végső búcsút vehessünk szeretteinktől.

Talán nem gondoltuk volna szeptember elején, amikor a munkák megkezdődtek, hogy november 1-jére elkészül a projekt első üteme, a Ravatalozó épületének felújítása, bővítése.

Erre azonban sor került, a felújítás ezen része ütemterv szerint elkészült, és egy újabb, régen eltervezett út első ütemének végére értünk. Egy régóta időszerű felújítás valósulhatott meg.

Nem is olyan rég volt, hogy 2011-ben , 2 évvel ezelőtt  adományokból, sok ember összefogásával lélekharangot készíttettünk, állítottunk községünk temetőjébe.

Két évvel ezelőtt Mindenszentek napján adtuk át, majd áldotta meg az Atya a lélekharangot. Két év elteltével, a ravatalozó felújítását adhattuk át, szentelhette fel az Atya.

Megvalósulhatott e régi kötelességünk, mely a településünk 2011-2014 év gazdaságfejlesztési programjának településfejlesztési céljai között 2. helyen szerepelt, azaz kiemelt szerepet kapott. Konkrétan az alábbi szövegezéssel, ravatalozó felújítása, urnafal építése, lélekharang állítása.

Ma elmondhatjuk a gazdaságfejlesztési program ezen pontja a kapott támogatás, a saját forrás, illetve a közösségi összefogásnak köszönhetően megvalósulhatott, mindezeket folytatva a projekt második ütemében tovább fejlődhet, szépülhet a temetőnk.

Köszönet mindazoknak akik munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy  a pályázaton elnyert  támogatást kiegészítve elkészülhetett a Ravatalozó felújítása, bővítése. Bármelyik forrás hiányában nem kerülhetett volna sor erre.

Koroncó Község Önkormányzata a 102/2012.(X.1.) VM Rendelet alapján 2012. november 29-én nyújtotta be a pályázatát. A benyújtott támogatási kérelem alapján 9.113.418.-Forint támogatásban részesült Koroncó Község Önkormányzata, mely támogatási összegből a ravatalozó épület, tároló épület felújítási , a ravatalozó épületén kívüli külső munkákra 7.492.218.-Forint fordítható. A beszerzési eljárás lefolytatását követően a D. Szabó és Társa Kft. végzi a munkálatokat, Szabó Dezső szakmai irányításával.

A ravatalozó új ablaka ólomüvegből készült, melyet László Ciprián helyi lakos tervezett és készített el. Az ablak alsó részén lévő barna rész a földet szimbolizálja, a kék, színes, felfele ívelő üvegrészek, az elszálló lelkeket szimbolizálják, a feszület vörös színe pedig az erőt.

A tervezés során a Tér-Háló Kft. tervezőjével, Németh Géza Úrral, valamint a képviselő-testületülettel mindenképpen arra törekedtünk, hogy a gyászoló egybegyűltek számára a lehető legalkalmasabb legyen az épület, ezért az épületet előtetővel bővítettük.

Így nem támogatott tételként, de Önkormányzati saját forrásból a projekt első ütemében elkészülhetett a ravatalozó bővítése, és az urnafalak építése is megvalósulhatott. A két urnafal összesen 8 egyes és 8 kettes urna elhelyezésére alkalmas urnahellyel rendelkezik.

Mindezek kiegészítéseként a Ravatalozó épület belső terében elkészült az új díszlet, és az új eszközök beszerzésére is sor került.

Drapériákat készíttettünk,új ravatali terítőt, székruhákat. Ezekre bruttó 420.000.-Forintot fordított az Önkormányzat.

Kellékeket is vásárolt az Önkormányzat, a régi égősor helyett négy kandellábert, egy szenteltvízszóró állványt, illetve urnatartó oszlopot az urnás szertartások méltó lebonyolításához. A beszerzett eszközök értéke bruttó 450.000.-Forint.

A felújítás II. ütemében a tároló épület felújítására kerül sor, melyben a vizesblokk is kialakításra kerül,  így ezáltal  a hosszú évek óta halogatott jogszabályi kötelezettségét is teljesíti az Önkormányzat. Az épületben helyet kap egy tároló, illetve egy koporsóhűtő elhelyezésére lehetőséget biztosító helyiség is.

A tároló épület felújításának ideje alatt, szintén a II ütemben  egy 200 m2-es  térköves gyalogút készül 100 méter hosszan.

A projekt, vállalkozási szerződésbe rögzített teljes megvalósulási, bekerülési költsége nettó 13.408.316, Bruttó 17.028.561.-Forint, ebből a támogatásból finanszírozott rész 7.492.218.-Ft, melyet az Önkormányzat saját forrásából 9.536.343.-Forinttal egészít ki a támogatás önrészeként, illetve a nem támogatatott projekt elemek megvalósítása céljából, így valósulhat meg a komplett és megvalósítani tervezett általam részletezett beruházás maradéktalanul.

 

 

Vigyázzunk közösségünk értékeire, fejlesztéseinkre!

 

Radicsné Kincses Mária

polgármester

KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSE

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

Kisalföld Hírei

A hírcsatorna nem található.

Időjárás

Látogatók

1328966
Ma
Tegnap
Héten
Előző héten
Hónapban
Előző hónapban
Összesen
30
366
1513
1324268
10756
19797
1328966

IP címed: 35.172.230.21
2024-07-25 01:39

A honlap átalakítás alatt áll!!